Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gedeon viszontagságai
  2014-02-05 11:15:03, szerda
 
   
  Rég nem látott páciens érkezett a rendelőbe. A zaklatott férfi szánalmasan elhanyagolt állapotban, koránál legalább húsz évvel idősebbnek látszott. Azt mesélik róla, valamikor szépreményű fiatalembernek indult. Kisiskolás korában vették észre, nehezen viseli a kudarcot. Valószínű a törődés hiánya okozhatta nála ezt nála. Tanulmányainkból és gyakorlatból ismerjük, a törődés testi, lelki örömöt vált ki a gyereknél, ami szükséges az egészséges felnőtté váláshoz. A törődés intenzív megnyilvánulása a szeretet. Aki nem kap lehetőséget gyerekként megismerni a gondoskodó szeretetet, gyengédséget, annak felnőttkorára megnyomorodik a lelke.

Így járt szegény Gedeon is. A középiskolai sikertelensége, kötekedővé, és összeférhetetlenné formálta. Hiába ültették az első padba az iskola párttitkára kérésére, nem sokat változott a helyzet. Szerepelési vágya ösztönzésére, állandóan jelentkezésre nyújtott keze szinte a tanár szájába lógott. Azonban mikor felszólították sületlenséget mondott. Korrepetálta a fél tanári kar. A másik fele, meg bosszankodott a gyenge felfogású, rosszindulatú, infantilis gyerek miatt.
Gedeon némi segítséggel leérettségizett. A nagy hatalmú protektorok összegyűltek Gedeonéknál, ahol volt finom vacsora, libamáj Gedeon módra, jó borocska és vodka. Az Internacionálé elénekelése után úgy döntöttek, a fiú egyetemre megy. Másnap izzottak az elvtársi "K" vonalak, ami szép eredményt kamatozott, a fiú szeptemberben az egyik egyetem hallgatója lett. A csoporttársak hamar megismerték, kiközösítették, egy barátja akadt csupán a Benő. Ők ketten jól megértették egymást. Együtt alkották gonosz terveiket. Először csak a csoporttársaknak tettek keresztbe, ahogy megtapasztalták a gonoszság örömét, következtek az oktatók. Igen ám, csak a két felnőtt palánta elfelejtette, hogy idáig már nem ér el a protektorok keze. Elérkezett a számadás ideje, Gedeon és Benő megbukott, Gedeonon az utóvizsga sem segített, így búcsút kellett mondania az egyetemnek.

Gedeont az elvtársai nem hagyták cserben, jó állást kerestek neki. Jelentést kellett írnia, amit hangulatjelentésnek neveztek, de mi tudjuk volt ennek más neve is. A fiú megtalálta a helyét, írt szorgalmasan. Olyan nagy lendülettel vetette bele magát, a felkínált feladatba, hogy sokszor a hajnali pirkadat az íróasztalnál találta. Hősünk erős ember lett, pár órás alvás után, saját irodájában folytatta az abbahagyott munkáját. Akadt segítője is, a butácska Líza, aki negyedszerre futott neki a gép és gyorsíró iskola esti tagozatos kurzusának. A lány a közös protektorok ajándéka volt. A két ember hamar összegabalyodott. Ezen nem is lehetett csodálkozni, hiszen kozmikus törvény, hogy a hasonló a hasonlót vonzza.

A bimbódzó szerelem hatására a rosszindulat kicsit felhagyott. Ritkultak a névtelen levelek, a jelentgetések. Mindenki sejtette ki írta ezeket. Utálattal néztek és megvetették.

Múltak a boldog évek. Egyszer csak Gedeon szorongani kezdett, félt hogy felismerték, kiismerték, megfigyelték. Először a bizalmatlanság hatalmasodott el rajta, ezt követte a mániákus depresszió, majd a gyűlölet alapérzelemként jelentkezett. Ennek az egyik jellemzője, hogy egy emberre, vagy embercsoportra vetíti ki gyűlöletét. Estében ez is halmozottan jelentkezett. Tudjuk, hogy a gyűlölet akkor is jelentkezik, ha az egyén valakitől fél, neki aztán volt is mitől. A kórfolyamatnak fokozatai vannak. Legsúlyosabb formája az ámokfutás, őrjöngés. Gedeon közel állt ehhez a stádiumhoz, amikor a cég úgy döntött, a nagyobb bajt elkerülendő lépést megteszi. A férfit pihenni küldi. Az ország legbefolyásolhatóbb pszichiáteréhez fordultak, kérve, szabadítsa meg őket a betegembertől. A professzornak nem volt nehéz dolga, minden adott volt, a munkaköri alkalmatlansághoz, mivel az elme megbomlani látszott. Le is százalékolták. Nagy bánata lett szegénynek, egy ideig mellőzni kellett a káröröm élvezetét, az erős nyugtatók hatására.

Egy nap úgy döntött, sutba dobja a gyógyszereit, pedig ő nem is generikumot kapott, nyugalom helyett keres magának valami elfoglaltságot.

Felkereste régi barátját, a Benőt. Megörült egymásnak a két hasonló gondolkodású barát. Benő a találkozásuk óta felkapaszkodott a ranglétre felső fokára, saját klubot is alapított. Elhatározták ezentúl gyakran összejönnek a klubban, ahol havonta győztest hirdetnek, a leggonoszabbak között. Gedeon az első hónap végére az élbolyban találta magát, közel a győzelemhez, remélve, hogy a következő hónapban már az övé lesz a trófea.

A két barát jól érezte magát. Gedeon otthon írta a névtelen leveleit, a szomszédról, boltosról, portásról, postásról, meg kitudja kiről, talán rólam is. Sohasem fogy ki belőle. Kezeit nyáron pihenteti, olyankor a strandra járnak, ahol a gyerekek nagy gonddal felépített homokváraiba "véletlenül" belebotlanak. Imádják a gyereksírást, jót tesz az elkorcsosult lelküknek.

A tartós esőt is áhítattal várják, mert azért az áhítat vágya él bennük, igaz nem a jó iránt...
Ilyenkor Gedeon beül az autójába, órákat furikázik a városba, szorosan a járda melletti kátyúkba hajt, és élvezi, ahogyan az öregasszonyok, talán egyetlen ünneplő- ruhájukat sárral mocskolja be. Utálja az öregeket, a fiatalokat, és a védtelen nőket.

Mint fent említettem, a nevezett azért vált ilyenné, mert szeretet soha nem kapott, így lett belőle mások sikereire irigy felnőtt, és hivatásos gyűlölködő. Nem ismerhette meg a tisztelet szikráját sem, hogyan gyúlt volna meg szívében a szeretet lángja. Az alázat fogalma sem ismerős számára, oly annyira, hogy összetéveszti a megalázkodással. Gyökeret nem eresztett, hazáját, nemzetét nem szereti, nem volt, ki megtanítsa a nemzet fogalmára. Mások által formált gyurmaember lett belőle.

Gedeon öngyűlöletben is szenved, ennek alapvető oka, az állandó elégedetlenség, elismeréshiány, és az iránta érzett mások megvetése, és utálata. Érthető, hogy képtelen magát így elfogadni. Aki nem szereti önmagát, hogyan tudna másokat. Sajnos ez a tünetegyüttes a mai orvostudomány szerint nehezen kezelhető. A pszichológusoktól fél, így azokat még jobban gyűlöli. Ezért lett belőle reménytelen eset...

Lélek Sándorné írása
 
 
0 komment , kategória:   novellák, gondolatok, versek  
Címkék: csoporttársaknak, tanulmányainkból, összegabalyodott, pszichiáteréhez, megalázkodással, leérettségizett, megtapasztalták, alapérzelemként, megnyilvánulása, felkapaszkodott, fiatalembernek, elismeréshiány, elégedetlenség, leggonoszabbak, felszólították, internacionálé, elfoglaltságot, bizalmatlanság, sikertelensége, kiközösítették, embercsoportra, kórfolyamatnak, százalékolták, professzornak, öngyűlöletben, öregasszonyok, rosszindulatú, szeptemberben, tünetegyüttes, megnyomorodik, bosszankodott, felnőttkorára, csoporttársak, sületlenséget, összetéveszti, hatalmasodott, zaklatott férfi, törődés hiánya, törődés testi, egészséges felnőtté, törődés intenzív, gondoskodó szeretetet, középiskolai sikertelensége, első padba, iskola párttitkára, tanár szájába, másik fele, gyenge felfogású, nagy hatalmú, egyik egyetem, csoporttársak hamar, barátja akadt, Ilyenkor Gedeon, Lélek Sándorné,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Muratáj  Facebookon kaptam  Naplemente  Beney Zsuzsa - Sirató  Alakot vált...  Életművészet  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Emlék  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Ez a jó az alvásban.  Föld napja április 22  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  képre írva  Ahogy emelkedik a rezgés...  Muratáj  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Messziről jött ember  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ha így haladunk...  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Föld napja április 22  Jó éjt  Beney Zsuzsa - Álom  Tehetségtelen gyerek nincs.  Emberként automatikusan értéke...  Emberként automatikusan értéke...  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 26  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ha így haladunk...  Paul David Tripp Április 25  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Két tekintet van 
Bejegyzés Címkék
zaklatott férfi, törődés hiánya, törődés testi, egészséges felnőtté, törődés intenzív, gondoskodó szeretetet, középiskolai sikertelensége, első padba, iskola párttitkára, tanár szájába, másik fele, gyenge felfogású, nagy hatalmú, egyik egyetem, csoporttársak hamar, barátja akadt, csoporttársaknak tettek, gonoszság örömét, protektorok keze, számadás ideje, felkínált feladatba, íróasztalnál találta, abbahagyott munkáját, butácska Líza, közös protektorok, hasonlót vonzza, bimbódzó szerelem, rosszindulat kicsit, névtelen levelek, boldog évek, bizalmatlanság hatalmasodott, mániákus depresszió, gyűlölet alapérzelemként, egyik jellemzője, gyűlölet akkor, egyén valakitől, kórfolyamatnak fokozatai, nagyobb bajt, munkaköri alkalmatlansághoz, elme megbomlani, ideig mellőzni, káröröm élvezetét, erős nyugtatók, ranglétre felső, leggonoszabbak között, első hónap, névtelen leveleit, strandra járnak, gyerekek nagy, elkorcsosult lelküknek, tartós esőt, áhítat vágya, járda melletti, védtelen nőket, nevezett azért, tisztelet szikráját, szeretet lángja, alázat fogalma, nemzet fogalmára, állandó elégedetlenség, iránta érzett, csoporttársaknak, tanulmányainkból, összegabalyodott, pszichiáteréhez, megalázkodással, leérettségizett, megtapasztalták, alapérzelemként, megnyilvánulása, felkapaszkodott, fiatalembernek, elismeréshiány, elégedetlenség, leggonoszabbak, felszólították, internacionálé, elfoglaltságot, bizalmatlanság, sikertelensége, kiközösítették, embercsoportra, kórfolyamatnak, százalékolták, professzornak, öngyűlöletben, öregasszonyok, rosszindulatú, szeptemberben, tünetegyüttes, megnyomorodik, bosszankodott, felnőttkorára, csoporttársak, sületlenséget, összetéveszti, hatalmasodott, betegembertől, orvostudomány, jelentgetések, jelentkezésre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2329
  • e Hét: 10974
  • e Hónap: 17346
  • e Év: 68137
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.